Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Τα καλυτερα κυπριακα πουρένια "Παφιτικα"

Χρειαζούμενα
Μισό κιλό αλεύρι (χωριάτικο)
1,5 ποτήρια νερό
1/5 του φλιτζανιού λάδι (φυστικέλαιο)
Λίγο αλάτι (1 κουταλάκι)
Μισό κιλό αναρή φρέσκα ανάλατη
Λίγη κανέλα
2-3 κ.σ. ζάχαρη (εξαρτάται από το πόσο γλυκά τα θέλουμε)
Λίγο ροδόσταγμα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα



Χρειαζούμενα για αλλη Συνταγη:
Για τη γέμιση:
1 κιλό αναρή ανάλατη
2 κ.γ. κανέλα
1/2 ή 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη (ανάλογα με την προτίμηση)
1/2 φλιτζάνι ανθόνερο ή ροδόσταγμα

Για τη ζύμη:
8 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι λάδι
2 1/2 φλιτζάνια νερό

Η γιαγια Αννου που την Θελετρα Παφου:
Η γιαγιά Αννου που την Θελέτρα Παφου εξηγεί πώς φτιάχνει τα πουρέκκια με την αναρή:
Αρχικά, κοσκινίζω το αλεύρι. Ρίχνω το λάδι και το νερό, προσθέτω ένα κουταλάκι αλάτι και ζυμώνω. Όταν ζυμωθεί καλά, το κάνω μπαλούα (μπαλίτσα) και το βάζω σε νάιλον για να μεν ξεράνει. Το αφήνουμε να «πνάσει» ("ξεκουραστεί") 2 ώρες περίπου, για να βγουν τα πουρέκια πιο ωραία.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω αναρή ανάλατη. Προσθέτω την κανέλα, τη ζάχαρη, ροδόσταγμα (λίγο διότι όταν βάλεις πολλή πικρίζει).
Αφού προσθέσουμε όλα τα υλικά, λιώνουμε την αναρή με το πιρούνι. Ανοίγω φύλλο με το μαρζάτζιν (τον πλάστη).
Πριν ανοίξω το φύλλο ρίχνω λίγο αλεύρι στο τραπέζι για να μην κολλήσει το φύλλο.
Με το κουτάλι της σούπας παίρνω 1/2 κουτάλι  από την αναρή και την βάζω στο ανοικτό φύλλο ζυμαριού. Την κάνω μπαλίτσα και επαναλαμβάνω με όσες μπαλίτσες αναρής χωρεί το ανοικτό φύλλο μου σε μια γραμμή. Αφήνω απόσταση μεταξύ των μπαλίτσων (περίπου 10cm).
Γυρίζω το ζυμάρι από πάνω τους μέχρι να τις χώσω (σκεπάσω) τελείως. Παίρνω ένα ποτήρι (τώρα έχει και ειδικό εργαλείο) και αρχίζω και κόβω τις μπαλίτσες.
Στη συνέχεια βάζω το λάδι να βράσει και τα τηγανίζω μέχρι να ψηθεί το ζυμάρι. Τα αναποδογυρίζω με το κουτάλι για να ψηθούν παντού. Όταν ψηθούν τα βγάζω από το λάδι και τα βάζω σε τρυπητό για να φύγει το λάδι και να μην λαδώσουν ή βάζω χαρτομάντιλο στο πιάτο για να τραβήξει το λάδι. Τέλος τους ρίχνω με μικρό τρυπητό λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω και είναι έτοιμα.


Αλλη Συνταγη
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Ανοίγουμε φύλλο λεπτό.
Το κόβουμε σε ομοιόμορφα τετράγωνα κομμάτια και βάζουμε μέσα τη γέμιση.
Το διπλώνουμε και το κόβουμε με ένα ποτήρι.
Τηγανίζουμε τα πουρέκια σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ξανθύνουν.
Στη συνέχεια τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου